Team Zuid-Holland
In Zuid-Holland zijn Art Groenboom, Magda Romgens, Jos Vlasblom, Leonie Valentin en Marc Charles Wynn-Derksen actief als ambassadeurs.

 

Art GroenenboomArt Groenenboom

Magda RomgensMagda Romgens Jos VlasblomJos Vlasblom Leonie ValentinLeonie Valentin Marc Charles Wynn Derksen Marc CW Derksen

 

Ambassadeurs:
Art Groeneboom: (Regio Drechtsteden)
Jos Vlasblom: (Regio Drechtsteden)
Marianne Hezemans:  (Regio Derechtsteden)
Marc Wynn: (Hoeksche Waard)
Roel Kappetijn: (Delft)
Magda Romgens: (Leiden)
Leonie Valentin:  (Delft)
Didi Mulder:  (Regio Drechtsteden)

 

Ontmoeting en empowerment van LHBTI ouderen (ter voorkoming van sociaal isolement)

In de regio Zuid-Holland hebben we te maken met grote verschillen. Enerzijds de grote steden als Rotterdam en Den Haag, anderzijds streng christelijke gemeentes. Juist daar ook hebben we actieve ambassadeurs, zoals In de Hoeksche Waard en regio Dordrecht.
In Zwijndrecht is een roze ouderen soos, geïnitieerd door Roze 50+ ambassadeur Jos Vlasblom, in samenwerking met welzijnsorganisatie Diverz, die eind 2020 de Roze Loper behaalde. Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Iedere eerste vrijdag van de maand Wijkgebouw Kubiek
Zwaluwstraat 1, 3334 XN Zwijndrecht

Ook in Delft is er een Roze salon: Iedere laatste vrijdag van de maand, 15.00 – 18.00 in Delfshove. Vorrinkplein 99 2624 DS Delft. Info: Roel Kappetijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zichtbaarheid ten behoeve van community building en het vergroten van maatschappelijke acceptatie

De Roze 50+ ambassadeurs zijn zichtbaar op belangrijke dagen als Coming Out Dag, Idahot, transgender herdenkdag, etc. Zij staan in informatie kramen, hijsen de vlag samen met wethouder en andere personen op Coming Out Dag etc. Ook zijn zij regelmatig te horen en te zien in lokale media.
Diverz/Roze 50 plus hebben in oktober een jaarlijkse “stand” op de dag voor de ouderen in Hardinxveld. Hierdoor ontstaat gesprek en komen er ook (hulp) vragen uit Hardinxveld, Zwijndrecht en Dordrecht.

Er is een sterkte lobby van ambassadeurs in de Hoeksche Waard en de gemeente rond Dordrecht: Papendrecht, Zwijndrecht, etc. Roze 50+ ambassadeurs zijn vertegenwoordigd in diverse maatschappelijke netwerken en vragen zo continue aandacht voor LHBTIQ+ emancipatie. Zij zijn aanwezig bij speciale gelegenheden zoals onlangs bij herdenking van een jonge lesbienne die zelfmoord pleegde, en de demonstratie tegen de homofobe predikant in Krimpen aan de IJssel (maart 2021).

Belangenbehartiging van LHBTI ouderen bij de landelijke overheid en gemeenten

De ambassadeurs gaan in gesprek met gemeenten en nemen deel aan landelijke manifestaties om seksuele en genderdiversiteit op de agenda te krijgen en houden.

Bevorderen van (kennis over) LHBTI vriendelijkheid in zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties en het relevante beroepsonderwijs.

De ambassadeurs geven regelmatig training en voorlichting. Zowel aan professionals binnen zorg en welzijnsinstellingen als wel op MBO en HBO opleidingen. Er is een goede samenwerking met Gemeente Rotterdam, Hoge School Rotterdam en In Holland Rotterdam. Ook met de gemeente Den Haag wordt regelmatig gesproken over de verbetering van de positie van roze ouderen.